Konak’ta nasıl bir katılım modeli oluşacağı üzerinde duruyoruz. Aktif ve eşit bir yurttaşlık talebimiz var ve bunu örgütlemeye çalışıyoruz” dedi. Başkan Mutlu ayrıca Konak’ta dijital katılımı uygulayacaklarını da sözlerine ekledi.
Ege Kent Konseyleri Birliği Buluşması, Konak Belediyesi ve Konak Kent Konseyi ev sahipliğinde Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. “21. Yüzyılda Kent Konseylerinde Sivil İnisiyatif, Katılımcılık ve Dijital Dönüşüm 4.0” konulu bir de panelin yer aldığı buluşmaya ev sahibi Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’yla birlikte, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Altan İnanç, CHP İzmir önceki dönem Milletvekili Zeynep Altıok, Ege Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, Ege Kent Konseyleri Birliği Onursal Üyesi ve Kızıltepe Kent Konseyi Başkanı Aslan Başboğa, İzdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Işıkhan Güler, Türkiye Kent Konseyleri Platformu Dönem Başkanı ve Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hanifi Kaya, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt, Kent Konseyleri başkan, genel sekreter ve üyeleri, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri ve muhtarlar katıldı. Panel öncesinde Ege Kent Konseyleri Birliği tanıtım videosu ile Gezi direnişini anlatan kısa film gösterimi yapıldı.
“Aktif ve eşit bir yurttaşlık talebimiz var”
Açılış konuşmalarıyla başlayan buluşma kapsamında moderatörlüğünü İzdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Işıkhan Güler’in üstlendiği “21. Yüzyılda Kent Konseylerinde Sivil İnisiyatif, Katılımcılık ve Dijital Dönüşüm 4.0” paneli gerçekleştirildi. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu panele konuşmacı olarak katıldı. Konak’ta katılımcı bir çalışma modeli uygulayacaklarını belirten Başkan Mutlu, panel konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Meslek odalarında çalışmış belediye başkanları olarak biz inanılmaz bir demokrasi deneyiminden, herkesin eşit olduğu bir örgütlenmeden geldik. Katılımcılık kolay bir şey değil. Biz çok uzun yıllardan beri katılım, yönetişim ve birlikte yönetim, dedik. Konak’ta nasıl bir katılım modeli oluşacağı üzerinde duruyoruz. Bunu seçim sürecinde de konuştuk. Katılım üretim ister. Üretimin olmadığı yerde katılım ve yönetişim olmuyor. Konseyin içinde çocuk meclisleri, kadın meclisleri, çevre komiteleri, muhtarlar meclisi gibi oluşumlar zaten var. Meclis üyelerimizin de kendi mahallelerinde üstlendikleri sorumlulukla kent konseyinin buluştuğu, buralarda alınan kararların Konak Belediyesi meclis toplantılarına gelerek karara bağlandığı; sonrasında da sonuçlanana kadar çok sayıda kişinin takip ettiği bir denetim mekanizmasının da dahil olduğu, aktif ve eşit bir yurttaşlık talebimiz var. Bunu örgütlemeye çalışıyoruz.”
Konak’ta dijital katılım dönemi
Başkan Mutlu, Konak’ta en kısa zamanda halkın doğrudan katılımını sağlayacak dijital dönüşümü gerçekleştireceklerini de dile getirerek, “2024’te, Konak gibi ilçelerde katılımın yolu aslında dijital katılım. Herkesin elinde olan cep telefonundan anlık sorabilme, yanıtını alma ya da önerisini toplama… Dijital katılım çok kolay sağlanabilir. Sadece kadınlara, sadece gençlere sorabilmek, mahalle ve sokak bazında çalışabilmek mümkün. Sorarak doğrudan katılımı sağlayan dijital dönüşümü bu dönem Konak’ta hayata geçirmeyi hedefledik” dedi.
Konaklılar eşitliği yaşayacak
Herkesin kendisini eşit hissettiği bir Konak oluşturacaklarını vurgulayan Başkan Mutlu sözlerini şöyle tamamladı:
“Bizim Konak’ta bu dönem yola çıkışımız adil kent, eşit yurttaşlık. Konak çok kozmopolit bir yer, demografik olarak Türkiye’nin her yerinden gelenler var. Bu beş yılın sonunda, herkes kendisini eşit hissetsin istiyoruz. Diğer mahallenin, ya diğer insanların yaşadığı yerin kendisinden daha değerli olmadığını, herkesin eşit olduğunu anlasın istiyoruz. Konak’ın toplumcu belediyecilikle nasıl yönetilebileceğini göstermek üzere geldik. 111 mahallesinde, 330 bin kişiye eşit dokunan bir anlayışla, herkese eşit hizmet götürmek için buradayız.”
Fındıklı’dan ‘Meci Deklarasyonu’ modeli
Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu da Fındıklı’da uyguladıkları katılımcı yerel yönetim modelini anlattı. Toplantılarını halka açtıklarına dikkat çeken Çervatoğlu Meci Deklarasyonu’nu tanıttı ve şunları söyledi:
“Biz bütün toplantılarımızı halka açtık ve yaptığımız işleri Meci Deklarasyonu dediğimiz imeceyle yapıyoruz. Meci, Lazca imece anlamına geliyor. Yönetim anlayışımızı böyle inşa ettik, meclisimizi de bu deklarasyonla yönetmeye çalıştık. İkinci dönemimizde de oyumuzu ve meclis sayımızı artırdık.”
“Üretmeden yönetim olmaz”
Halka sormadan hiçbir karar almadıklarını ifade eden Başkan Çervatoğlu, öncelikle başkan değil Fındıklılı bir yurttaş olduğunu vurgulayarak, “Ben başkan değilim, Fındıklılı bir yurttaşım. İkinci dönemim bittiğinde bir daha aday olmayacağım, genç bir aday, bir kadın aday olsun isterim. Bu anlayışı inşa edebilirse iktidar oluruz. Ben Cumhuriyet Halk Partili bir belediye başkanıyım ama sokakta sadece bir yurttaşım. Beni sokakta çiçek dikerken, kaldırım taşı dizerken görebilirsiniz. Üretmeden yönetim olmaz” diye konuştu.
Hopa’nın ilk kent konseyi kuruluyor
Toplantıya katılan Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan’a da mikrofon uzatılarak, Hopa’da nasıl bir model uyguladıkları soruldu. Hopa’nın ilk kent konseyinin kuruluş müjdesini veren Başkan Cihan, “Bu toplantıyı kaçırmak istemedim çünkü biz de geçtiğimiz mecliste ilk defa Hopa Kent Konseyinin kurulması kararını aldık. Hızlıca bir kent konseyi kurmak istiyoruz. Katılım süreçlerini zaten her zaman konuşuyoruz, benim de İzmir’de olduğum süreçte kent konseyleri komisyonlarında çalışmışlığım var. Hopa’da nasıl bir kent konseyi ortaya çıkar, bunu merak ediyoruz. Bunun çalışmalarına başladık, cuma günü de ilk toplantısı var” dedi.
Kentsel yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik politikalar
Yerel yönetimleri Türkiye’nin yakın tarihine göre kronolojik olarak değerlendiren panel moderatörü İzdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Işıkhan de son seçimlerin ardından halka ve demokrasiye dayanan yönetimlerin oluştuğunu ifade etti. Yeni dönemin çok önemli olduğuna değinen Güler, “Kent konseylerinin bundan sonra nasıl olması gerektiği sorusunu sormak lazım. Kent konseylerinin kentsel yoksulluğu azaltmaya çalışması gerekiyor. Kentsel yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik politikalar üzerinde de çalışması gerekiyor. Yeni bir kentleşme politikası üzerine de konuşulması lazım çünkü sosyal adaleti gözeten kentsel dönüşüm politikaları oldukça önemli” ifadelerini kullandı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 2024GÜNDEM
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 2024SPOR
28 Aralık 2024GÜNDEM
28 Aralık 2024GÜNDEM
28 Aralık 2024