Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelerek geride kalan 2 aylık görev sürecinde yapılan hizmetleri değerlendirdi. Sivas’a kazandırmayı planladıkları projelerden de bahseden Başkan Uzun, gazetecilerin gündeme dair sorularını da yanıtladı.
“BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ SAĞLIK”
Karşıyaka ve Esenyurt Mahallelerine yeni içme suyu hattı yaptıklarını dile getiren Başkan Uzun, “Benim için birinci öncelik sağlık demiştim. Seçim zamanında Karşıyaka ve Esenyurt bölgelerinde vatandaşlarımız özellikle sulardan çok şikâyetçiydi. Bu suların kuyulardan alındığını ve çok sağlıklı olmadığını biliyorduk. Hemen gelir gelmez Karşıyaka ve Esenyurt bölgelerinde şu an itibariyle üç bin metrelik bir boru döşeniyor. Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı’ndan aldık, Karşıyaka ve Esenyurt bölgelerine taşıdık. Bundan sonraki süreçte yaklaşık yirmi gün sonra burada yaşayan vatandaşlarımız artık arıtılmış su içecekler. Yine seçim zamanı Danişment Gazi Mahallesi’nde ‘suları içemiyoruz’ diye çok sık şikâyet alıyorum. 2 bin metre de burada bir altyapı çalışması yapılacak.” dedi.
“YENİ YEŞİL ALAN PROJELERİ İÇİN YER TESPİTİ YAPIYORUZ”
“Şehir genelinde farklı yeşil alan projesi uygulanabilecek bölgelerin tespitine başladık.” diyen Uzun, “İlgili arkadaşlarımızla ziyaretlerimizi yaptık ve Kılavuz ve Şeyh Şamil bölgelerinde ve bazı nüfusun yoğun olduğu diğer mahallelerde gerekli yerlerin tespitini yaptık. Arkadaşlarımız çalışmalara başlayacaklar. Bulvar, cadde ve kavşakların mevsimine uygun olacak şekilde süslenmesi için peyzaj çalışmalarına başladık. Kene, sivrisinek ve haşerelerle yaz boyu mücadele etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle şehrin etrafında bulunan ahırlar bölgesi olsun, çevremizdeki köylerle ilgili ya da bataklık alanlarla ve sulak arazilerle ilgili arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. Park-bahçe ve cadde-sokaklarımızda genel bakım ve temizlik çalışmalarını yürütmek için İŞKUR üzerine 160 kişiyi aldık. Bunlar Kasım ayının ortası gibi görevden ayrılacaklar.” diye konuştu.
“E-TİCARETE GİRİYORUZ”
“Hanım kardeşlerimizin kültür merkezlerinde ürettikleri ürünleri internet ortamı üzerinden satışını yapmayı planlıyoruz.” diyen Başkan Uzun, “Bunun için ‘E58’ ismi verilen bir projeyi harekete geçirdik. Bu proje mevcut Hanımeli Çarşısı gibi değil. Burada internet üzerinden kadınlarımız ürettikleri ürünleri satabilecekler. Biz bunları hatta internet satışı yapan sitelere entegre edeceğiz. Bu ürünleri üreten kadınlarımızın, kardeşlerimizin hesaplarına bu paralar yatacak.” ifadesini kullandı.
DEMİRYOLU LOJMANLARI KÜLTÜR-SANAT MERKEZİNE DÖNÜŞECEK
Başkan Uzun; “Demiryolu Lojmanları var biliyorsunuz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına 6 Mayıs tarihinde bir yazı yazdım. Burada tam yirmi tane bina var. Her binada dört tane toplam seksen daire var. Bunların hepsinin tahsisini istedim. Daha önce tahsisi belediyeye yapılmamış. Bunların tahsisini ilk kez biz istedik. Şu an yazı Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda. Geçen hafta da Çevre ve Şehircilik Bakanımızla görüştüm. Kendisi de uygun gördü. Yazı geldikten sonraki süre içerisinde burada Sivas’ın sanatı, kültürü ve zanaatını ön plana çıkaracağız. Kadınlarımızın ürettikleri ürünleri satabilecekleri, gençlerimize ait mekânların yer alacağı çok nezih bir proje olacak. Burayı da hızlı tren istasyonumuza entegre edeceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımıza da başladık.
Aynı zamanda hemen kongre binasının arka tarafında biliyorsunuz büyük bir dükkân var. Bununla ilgili de ben ünlü bir tasarımcıyı Sivas’a davet ettim, şu an çalışmalarını yapıyor. Burasını da Kongre Müzesi ile entegre etmeyi planlıyoruz. Hedefimiz ‘Sivas 1919’ markasıyla burada bir müze kafe açmayı planlıyoruz. Bunun içerisinde ne olacak? Millî mücadele olacak, Cumhuriyet dönemi olacak ve Sivas’ın kültürü olacak. Gelen kişiler Kongre Binasını gezdikten sonra arka tarafta bizim oluşturduğumuz yaklaşık 600 metrekarelik bir alanda hem yemek yiyebilecek hem de bizim oluşturduğumuz müzeyi gezebilecek. Böyle nezih bir ortamı inşallah şehrimize kazandıracağız.” şeklinde konuştu.
DANİŞMENT GAZİ TOKİ’NİN ALTYAPI SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Danişment Gazi Mahallesi’ndeki altyapı sorununa değinen Uzun, “Danişment Gazi TOKİ bölgesinin özellikle üçüncü etabında çeşitli altyapı sorunları var. Burası hala TOKİ’de ama vatandaşlarımız mağdur olmasın diye biz elimizden gelen her türlü desteği sağlıyoruz.” dedi.
“TAZİYE EVLERİNE İLK YEMEK BİZDEN”
Cenaze hizmetleri ile ilgili Başkan Uzun, “Taziye evlerine de ilk yemek bizden dedik. Kırk yemekle başladık. İnşallah bunu 60 yemeğe çıkarmayı düşünüyoruz. Mobil taziye araçlarıyla ilgili çalışmalarımıza başladık. Yakında mobil taziye araçlarını tekrar devreye alacağız. Şu an hayırseverlerin bazılarından da talepler aldık. İnşallah yaz aylarında bu mobil taziye araçlarını şehrimize, halkımızın hizmetine sunacağız. 5 tane firmaya teknik şartnameleri hazırladık, gönderdik. Şu an onlardan da teklif bekliyoruz. Bunlar da belediyemizin bütçesinden değil, hayırseverlerin desteği ile yapacağız. Çünkü çok sayıda hayırsever bu konuda destek vermek istiyor.” ifadelerini kullandı.
ALTYAPIDA BÜYÜK BİR DEĞİŞİM BAŞLIYOR
Başkan Uzun, “Ekonomik yönünü tamamlayan içme suyu borularını şu an yenilemeye başladık. Şehrin en önemli sorunu su sorunu… Hatta bununla ilgili bir farkındalık videosunu dün kamuoyuyla paylaştık. Geçenlerde baraja gittim. Barajdaki doluluk oranı şu an %9. Barajın toparlanması için herkesin tasarruf etmesi lazım. Şimdi 11 kilometre çelik boru hattı var. Bu hattın ömrü dolalı beş yıl olmuş. Bu hatların çok acil değişmesi lazım… Bir yeri yapıyoruz, 200 metre ileriden suyu açtığımızda tekrar patlıyor. Basıncı da yönetebilir hale gelmemiz lazım. Bunun için ben Türkiye’nin en iyi ekibini getirdim. Kocaeli su yönetimi konusunda Türkiye’de şu an bir numara. Kocaeli’nin sistemini kuran ekip buraya geldi. Bizde kayıp-kaçak oranı şu an %51… Biz bunu %25’e çekebilirsek büyük bir başarı yakalamış olacağız. Bu yüzden SCADA sistemi kuracağız. Aynı zamanda çelik boru hatları değişecek. Kayıp-kaçağın yoğun olduğu bölgelerin kırmızı haritasını da çıkarttık. Bu bölgelerde de hatlara gireceğiz. Vatandaşların biraz huzuru bozulacak, esnafın belki biraz huzuru bozulacak ama çok acil girmemiz lazım. Küresel iklim krizinin şu an gündemimizde… Bakın bir kış atlattık, kar yağmadı. Yağmur yine aynı şekilde… 2029-2030 yılı dünyanın geçmiş 1000 yılının en kurak yılı olacağı söyleniyor. O yüzden benim birinci önceliğim SCADA basınç yönetim sisteminin oluşturulması, çelik hatlarının değiştirilmesi, kayıp-kaçak oranın yüksek olduğu mahallelerde özellikle hatların değiştirilmesi. Sadece bu saydıklarımın maliyeti 250 milyon TL… Arıtma sistemi çökmüş durumda neredeyse. On yıldır hiç bakım yapılmamış. Tesiste bakımsızlıktan ciddi bir sıkıntı var. Tam 4 tane firmadan teklif aldık. Yıldız Teknik’ten en son hocalar geldi. Onlara da incelettirdim. Arıtma tesisini de kesinlikle elden geçirmemiz gerekiyor. Hatta OSB buraya bağlanmış. Üniversite buraya bağlanmış. O kadar yük binmiş ki ayrıca tıbbi atıkla endüstriyel atık karıştığı için oradaki çamuru da değerlendiremiyoruz. Üniversiteye yazı yazdık, kendi atık tesisinizi harekete geçirin dedik. OSB’ye yazı yazdık, kendi atık tesisinizi kurun dedik. Onlar da çalışmalara başladılar. Kentsel atığa döndüğümüz zaman çıkan çamurdan da inşallah gübre yapabilecek bir hale geleceğiz. Tesisimizin yükünü azaltmış olacağız. Tesisin bakım maliyeti şu an itibariyle 100 milyon TL… Seçimden önce teklif alınmış yaklaşık 5 ay önce 30 milyon TL olan bir bakım şu an 100 milyon TL’ye çıkmış…” diye konuştu.
“AKSU’YA TEKRAR SU VERDİK”
Atıl vaziyette olan Aksu’ya tekrar su verdiklerini ifade eden Uzun, “Aksu yıllardır atıl vaziyetteydi biliyorsunuz. Arkadaşlarımız kırk gün çalıştılar. Elektrik tesisatı, aydınlatmaları, kayıp kaçaklar derken hepsini elden geçirdiler. Aksu’ya geçen hafta itibariyle suyu verdik. Bu suyu da kullanılmayan Çayboyu’ndaki kuyulardan verdik. Bu kuyulardaki tuzluluk oranı çok yüksek. Barajdan kesinlikle vermedik. Çalışmalarını yaptık, Çayboyu’ndan suyu bastık. Şu an itibariyle vatandaşlarımız çok memnun. Oradaki esnaf kardeşlerimiz çok memnun. İnşallah Aksu’ya da bu şekilde sahip çıkmış olduk.” dedi.
“KALE PROJESİNE LANSMAN ALANI YAPACAĞIZ”
Kale Projesine de vurgu yapan Uzun, “Kale projesi durmuştu. Gelir gelmez ilk el aldığımız yerlerden biri de Kale Projesi oldu. Güvenlik yoktu, alkol alınan bir mekân haline gelmişti. Uygunsuz görüntüler vardı. Hemen hızlı bir şekilde 6 tane üç vardiya olacak şekilde güvenlik görevlisi görevlendirdik. Tarihi eserler ortada geziyordu, bunların hepsine güvenlikçiler koyduk. Hava sistemleri vardı. Bunlar hemen aktif hale getirilmesini istedik. Şimdi bir çalışma başlattık. Kale projesiyle ilgili bir lansman alanı hazırlıyoruz. Projenin tamamen bitmesi yaklaşık 1,5-2 yılı buluyor. Yani bu zamana kadar baya bir toparlamış oluyoruz. Biz de dedik ki bir lansman alanı belirleyelim ve gelen ziyaretçiler alanı gezsinler…” ifadelerini kullandı.
“ESENTEPE-YUNUS EMRE KENTSEL DÖNÜŞÜME HIZLI ŞEKİLDE BAŞLAYACAĞIZ”
Başkan Uzun, “Esentepe ve Yunus Emre kentsel dönüşüm içinden çıkılmaz bir hal almış. Geçenlerde Çevre Şehircilik Bakanımızla görüştük. Burayla ilgili taleplerimizi ilettik. Bizden resmi yazı istediler, yazışmalarımıza başladık. Dün itibariyle de yazışmalarda bayağı bir mesafe kat edildi. Dün de imzaya çıktı, hızlı bir şekilde Yunus Emre Mahallesi’nde Türk-İş bloklarından başlayacağız. Esentepe Mahallesi’nde de en üst bölge var, o bölgeden başlayacağız.” dedi.
“ULAŞIM MASTER PLANI HAZIRLAYACAĞIZ”
Ulaşımın şehirde ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Uzun, “İTÜ’den hocalarımızı davet ettik. Yıldız Teknik’ten hocalarımızı davet ettik. Ulaşım master planını hazırlayacağız. Toplu taşıma, kavşaklar ve sinyalizasyon konularını ele alacağız. İlk Evciler kavşağından başladık. Şimdi arkadaşlarımız çalışmayı yapıyorlar. İnşallah hafta sonu itibariyle çalışmayı bitireceğiz. Gece-gündüz çalışıyor arkadaşlarımız. Gayet güzel oluyor kavşak.” şeklinde konuştu.
“YENİŞEHİR’DE ALTYAPI ÇALIŞMASI BAŞLATTIK”
Başkan Uzun, “Yenişehir Mahallesi’nde altyapı ile ilgili çalışmalarımızı başlattık. Biliyorsunuz burası yaklaşık 500 dönümlük bir arazi. Daha önce 5 kat verilmiş. Ön taraflar dükkân, arka taraflarda beş kat müsaade verilmiş. Dün de o bölgedeki vatandaşlarımızla bir araya geldik. Oranın altyapı maliyeti belediyemize 2 milyar TL. Şu an itibariyle böyle bir bütçemiz var mı? Yok. Ama ben arkadaşlarımızla görüştüm. Geçenlerde İller Bankası Müdürümüz de gelmişti. Burada bir vizyon ortaya koyacağız, Avrupa’da olduğu gibi galeri ve tünel sistemine dayalı bir altyapı uygulayacağız. Pis su gitsin, yağmur suyu gitsin, temiz su gitsin, elektrik gitsin ve internet hatları gitsin. Artık şu yol kazma işi, asfalt kesme işini bitirelim istiyoruz. Her yer yamalı, bir yer yapıyorsunuz, yaptığınız her yerde yamalık var. Hattı götürelim. Bir arıza olduğunda ne trafik aksasın ne fen işleri bununla uğraşsın ne vatandaşlarımız için zaman kaybına neden olsun. Bir defa alt üst yapısını yapalım. Böyle bir çalışmayı bu bölgede inşallah başlatacağız. Eğer yaparsak bu Türkiye’de ilk olacak.” ifadelerini kullandı.
“ŞİMDİYE KADAR 40 MİLYON TL TASARRUF YAPTIK”
Kamu tasarruf tedbirlerine değinen Başkan Uzun, “Biz de bu anlamda belediye olarak elimizden geleni yapacağız. Şimdiye kadar yaklaşık 2 ay süre içerisinde tasarruftan elde ettiğimiz gelir belediye olarak 40 milyon TL geri elde ettik ve her şeyi kestik. Peki, belediyemizin borcu ne kadar diyeceksiniz. 31.03.2024 tarihi itibariyle borcumuz 752 milyon TL. Belediyenin borcu artı 9 milyon 277 bin Euro da bizim atık su arıtmadan dolayı borcumuz var. 2032 yılında bitiyor. Bu da 9 milyon Euro’nun biraz üzerinde bir borç. Her yıl da neredeyse bir milyon Euro’dan biraz daha fazla bir borç ödüyoruz. Bu 752 milyon borcun dışında olan bir borç. 752 milyon borç içerisinde İller Bankası’na borç, DSİ’ye ödediğimiz baraj ödemesi var, piyasaya borçlarımız var, Özbelsan’dan işçi çalışıyoruz ona ait ödeyeceğimiz borçlar var. Emanetler var, kıdem tazminatları var. Tabiat kültür varlıklarına olan borçlar var. Kalkınma Ajansı’na olan borçlar var. Bunları topladığımızda 752 milyon borç çıkıyor. Bunların büyük bir kısmı da çok kısa vadede ödenecek olan borçlar. 752 milyon borç içerisinde bunlar rutin olarak taksitle ödenen borçlar var. 2 ay içerisinde bunları rutin olarak ödedik.” dedi.
“SİVAS İZLEME MERKEZİNİ KURDUK”
Yeni bir sistem kurduklarını dile getiren Uzun “Bu izleme merkezinde çok sayıda araç görüyorsunuz. Araçlarda iş makineleri var, kamyonetler, greyderler, kamyonlar, cenaze aracına kadar her şey var. Sivas izleme merkezini kurduk. Belediyemize ait bütün araçlar buradan izlenebiliyor. Biz bu sistem ile birlikte arkadaşlarımızın hangi bölgelerde çalıştıklarını, araçlarımızın hangi bölgelerde yer aldıklarını görebiliyoruz. Araç takip sistemlerini aktif hale getirdik. İnternette güzel bir program halinde bizim bilgi işlemden arkadaşlarımız hazırladılar. 9 milyar insan artık bu sistemi izleyebiliyor. Siz de izleyebiliyorsunuz. sim.sivas.bel.tr Burada sistem 32 saniyede bir kendini yeniliyor, güncelliyor. Buradan çok rahatlıkla kendi mahallenizde, sokağınızda, caddenizde iş makinesi çalışıyor mu, çalışmıyor mu görebiliyorsunuz. Depoda arkadaşlarımızın plakalarına kadar görebiliyoruz. O araçların hangi birime ait olduğunu görebiliyoruz. Bu sistemi de faaliyete geçirdik. Bu sistemde örnek bir çalışma oldu. Kamu tasarruf tedbirleri kapsamında bizler filo denetim sistemi istiyorlardı. Biz bu çalışmayı ilk geldiğimizde başladık. Buradan da çok ciddi anlamda zaman tasarrufu sağlayacağız. Özellikle yakıt tasarrufu sağlayacağız.” şeklinde konuştu.
“SAMİ BEYDEN 1 TL ALDIĞIMI İSPATLASINLAR, İSTİFA ETMEYE HAZIRIM”
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Uzun, “İşte Sami Bey Adem Uzun’a 35 milyon verdi, 60 milyon verdi diyenler var. 100 diyen var. 10 milyon diyen var. Bakın ben seçim zamanı Doğan beyi ziyaret ettim. Sami beyi de ziyaret ettim. Bakın Sami beyin bana dediği şey bir devlet adamlığına yakışır bir tutum. Aynısını Doğan Bey de söyledi. Doğan Bey seçim zamanda bana dedi ki ‘aday olana kadar ben kesinlikle taraf değilim. Aday olduktan sonra partimin adayını desteklerim’ dedi. Bir ağabey olarak, bir kardeş olarak destekleyelim dedik. Sami beyin yanına gittiğimde şehirle ilgili istişare yaptık. Bana dediği şey şu. ‘Ben AK Parti belediye başkanlığı yaptım. Güzel de hizmetler yaptı, doğru. Dediği şey şu; ‘Seçilirsin, gelirsin. Bu kapı her zaman açık. Şehrimizle ilgili istişare yaparsan her zaman istişareye açığım. Ben senin bir abinim’ dedi. Konuşulan şeylerin hepsi bu odada kalır. Dışarıda da şunu ya işte Adem Uzun’a bu fikri ben verdim demem dedi. Burada kalır dedi. Yakışan devlet adamının tutumu buydu. Benim hesaplarım açık. Sami beyin hesapları da açık… Bir lira, bir lira ispatlasınlar, ben belediye başkanlığından istifa ederim. Kaldı ki değiştirme konusu… Sami Başkan; ister il başkanı olsun, ister bakan olsun, otursun ne pazarlık yaparsa yapsın ben Büyük Birlik Partisi’ni bırakmam. Açık ve net söylüyorum. Bunu teşkilata da yapmam. Muhsin Başkan’ımın ben kemiklerini sızlatmam. Bu da açık ve net bu partiden ben bu dönem belediye başkanıyım. Büyük Birlik Partisi’nin belediye başkanı olarak devam edeceğim. Bunu da net olarak söylüyorum. Bunlar dedikodu, başka bir şey değil…” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
02 Ocak 2025SPOR
02 Ocak 2025GÜNDEM
02 Ocak 2025SPOR
02 Ocak 2025SPOR
02 Ocak 2025GÜNDEM
02 Ocak 2025GÜNDEM
02 Ocak 2025